Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Το Curiosity συνέρχεται από τη «νάρκωση»


Το ρομπότ Curiosity στον Άρη συνήλθε από την «κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας» στην οποία είχε τεθεί λόγω βλάβης σε ένα τσιπ μνήμης flash. Με τον εφεδρικό υπολογιστή να λειτουργεί κανονικά, η NASA εκτιμά ότι ο τροχοφόρος εξερευνητής θα επιστρέψει στα καθήκοντά του την επόμενη εβδομάδα.

Οι διαχειριστές της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA ενεργοποίησαν το εφεδρικό σύστημα στις 28 Φεβρουαρίου, όταν παρουσιάστηκε δυσλειτουργία στην πρωτεύουσα μνήμη όπου αποθηκεύονται τα αποτελέσματα της αποστολής. Το ρομπότ τέθηκε αυτόματα σε κατάσταση αναμονής.






Θύμα της κοσμικής ακτινοβολίας;

Τα αίτια της βλάβης παραμένουν άγνωστα, δεν αποκλείεται όμως να επλήγη το ρομπότ από την ισχυρή κοσμική ακτινοβολία που λούζει την αφιλόξενη επιφάνεια του Άρη.

Η NASA αποφάσισε τελικά να αντιστρέψει τη λειτουργία των δύο υπολογιστών του σκάφους έτσι ώστε το σύστημα που παρουσίασε πρόβλημα να οριστεί ως εφεδρικός.

«Σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο στην επιχείρηση ανάκτησης» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κουκ του JPL. Πρόσθεσε ότι, πριν επανέλθει πλήρως το Curiosity, ο νέος υπολογιστής πρέπει να τροφοδοτηθεί με δεδομένα για την γενική κατάσταση των οργάνων και την ακριβή θέση του ρομποτικού βραχίονα, μεταξύ άλλων.

Το Curiosity προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο στον Κρατήρα Γκέιλ προκειμένου να εξετάσει αν ο Άρης διέθετε ποτέ τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.

Η πρώτη του σημαντική ανακάλυψη ήταν μια περιοχή με στρογγυλεμένες πέτρες, πιθανότατα τα χαλίκια και τα βότσαλα από την κοίτη ενός αρχαίου ποταμού.

Στις αρχές Φεβρουαρίου έβαλε για πρώτη φορά μπρος το τρυπάνι του, και συνέλεξε δείγματα τα οποία περιμένουν τώρα να αναλυθούν από το ενσωματωμένο εργαστήριο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου