ΣΤΟΧΟΣ Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΖΩΗΣ
H ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) για το πρόγραμμα ExoMars project, που αποσκοπεί στην εξερεύνηση του πλάνήτη Άρη και ιδιαίτερα στον εντοπισμό ιχνών ζωής στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν του.
Η αποστολή που θα αποσταλεί στο 2016 στην επιφάνεια του Άρη θα έχει την ικανότητα να σκάψει σε βάθος 30 φορές μεγαλύτερο από το ρομποτικό όχημα Curiosity της NASA το οποίο εξερευνεί αυτήν τη στιγμή την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.
Η Ρωσία θα είναι ο προμηθευτής των πυραυλικών φορέων Proton-M καθώς και των εγκαταστάσεων εκτόξευσης στο κοσμοδρόμιο του Μπαικονούρ στο Καζακστάν ενώ ρώσοι επιστήμονες εμπλέκονται στο σχεδιασμό των ερευνητικών συσκευών που θα μεταφέρει η αποστολή.
Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η πλατφόρμα με την οποία το ερευνητικό ρόβερ της πρώτης αποστολής θα προσγειωθεί στον Άρη.
Το Trace Gas Orbiter (TGO) θα εκτοξευτεί το 2016 με αποστολή την ανάλυση της ατμόσφαιρας του πλανήτη με την ελπίδα να εντοπιστούν περιοχές πλούσιες σε μεθάνιο.
Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε έμμεση ένδειξη παρουσίας ζωής αλλά μπορεί να προέρχεται και από γεωθερμική δραστηριότητα.
Την ίδια χρονιά θα σταλεί επίσης η κάψουλα Entry, Descent and Landing Demonstrator Module (EDM) η οποία θα έχει αποκλειστικό σκοπό να πιστοποιήσει στη πράξη τη διαδικασία προσγείωσης καθώς σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) δεν έχει ξαναστείλει ερευνητικό όχημα στον Άρη.
Η δεύτερη φάση της αποστολής ExoMars κόστους 400 εκ ευρώ θα περιλαμβάνει την προσγείωση του ερευνητικού ρόβερ στην επιφάνεια του Άρη δύο χρόνια αργότερα το 2018.
Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό ρόβερ θα σκάψει τουλάχιστον 2μ μέσα στο αρειανό έδαφος ενώ το αμερικανικό Curiosity κατάφερε μόνο να σκάψει σε βάθος 7 εκ.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου