Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Νεότερα στοιχεία για την προέλευση των δορυφόρων του Άρη

Σύμφωνα με μια νέα θεωρία, ο Φόβος και ο Δείμος, τα δύο φεγγάρια του Άρη είναι πιθανό να προέκυψαν από το θρυμματισμό ενός γιγάντιου αρχικού δορυφόρου που κάποτε περιστρεφόταν γύρω από τον κόκκινο πλανήτη. Τη νέα θεωρία παρουσίασε στην 6η Διεθνή Συνδιάσκεψη για τον Άρη, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2003 ο S. Fred Singer του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.



Η προέλευση των δορυφόρων του Άρη είναι ένας παλιός γρίφος για τους αστρονόμους και η νέα θεωρία φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα, διότι προ¬σφέρει απαντήσεις σε ερωτήματα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να απαντηθούν. Σύμφωνα με τη θεωρία του Singer, η δημιουργία του αρχικού μεγάλου δορυφόρου του Άρη ίσως έλαβε χώρα στη διάρκεια ή λίγο μετά το σχηματισμό του πλανήτη. Στη συνέχεια, λόγω έντονων βαρυτικών επιδράσεων ο δορυφόρος κομματιάστηκε, τα περισσότερα κομμάτια του έπεσαν πάνω στον Άρη, ενώ οι Φόβος και Δείμος απέμειναν να κινούνται γύρω από τον πλανήτη.

Μία από τις βασικές προβλέψεις της θεωρίας αυτής είναι ότι οι δύο δορυφόροι θα πρέπει να έχουν παρόμοια σύνθεση, αν και με μια πρώτη ματιά, με βάση τις φωτογραφίες που υπάρχουν, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Όπως δήλωσε ο Singer για αυτό το θέμα: «Χρειαζόμαστε δείγματα και από την επιφάνεια και από μεγάλο βάθος για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, αλλά και για να διερευνήσουμε αν όντως κάποτε ο Φόβος και ο Δείμος αποτελούσαν κάποτε τμήματα ενόςμε-γαλύτερου σώματος που το περισσότερο έχει εξαφανιστεί, ίσως προσκρούοντας πάνω στον Άρη».


Επίσης ο Singer πιστεύει ότι ο Δείμος θα μπορούσε να αποτελέσει μια διαστημική βάση για τους αστροναύτες έτσι ώστε αυτοί να μπορούν να έχουν πρόσβαση απευθείας από εκεί σε κάθε σημείο του Άρη, κάτι το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο για τα οχήματα του εδάφους, καθώς τότε θα έπρεπε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να πηγαίνουν, για παράδειγμα, από τον ισημερινό στους πόλους. Όσο για το Φόβο, επειδή η τροχιά του μικραίνει και πλησιάζει όλο και περισσότερο τον πλανήτη, αναμένεται να προσκρούσει μέσα σε λίγα εκατομμύρια χρόνια πάνω στον Άρη και να εξαφανιστεί.


πηγή:  http://www.liako.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου