Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Πως η Σαντορίνη συμμετέχει στην γαιοποίηση του Αρη

Ένα διεθνές έργο μεγάλης επιστημονικής σημασίας έχει αρχίσει πριν από το 1997 με στόχο τη δημιουργία της ζωής στον Άρη. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν καταφέρουν να μεταφέρουν στον Άρη βακτηρίδια σιδήρου που βρέθηκαν στη Σαντορίνη, τότε θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την επιβίωση των έμβιων όντων εκεί.



Η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται από οξυγόνο της τάξεως του 5% , ενώ το ίδιο ποσοστό στην ατμόσφαιρα της Γης είναι 21%. Με τη μεταφορά βακτηρίων σιδήρου στον Άρη το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί λόγω της δυνατότητας των βακτηρίων να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα ( CO2) και το οξυγόνο να το απελευθερώνει. Η αμερικανίδα γεωλόγος Ελεωνόρα Ρόμπινς (του USGS) προσπάθησε να επικοινωνήσει με άλλους επιστήμονες, μέσω του Διαδικτύου, προκειμένου να λάβει πληροφορίες σχετικά με τα βακτήρια του σιδήρου. Κάποια Έλληνίδα καθηγήτρια της Αστροφυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ονόματι Χρυσούλα Κουρτίδου, ανταποκρίθηκε στο αίτημα και την ενημέρωσε ότι τα βακτήρια σιδήρου υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή του ηφαιστείου της Σαντορίνης.Η Eleonora Robbins ήρθε στην Ελλάδα, επισκέφτηκε τη Σαντορίνη για να μελετήσει τα βακτήρια στο φυσικό τους περιβάλλον και έτσι ξεκίνησε το έργο της δημιουργίας ατμόσφαιρας στον Άρη. Αυτό δείχνει πόσο εύκολα μπορεί μια διεθνής επιστημονική συνεργασία να ξεκινήσει.

Όταν οι δύο επιστήμονες βρέθηκαν στην Σαντορίνη αντιμετώπισαν ένα σοβαρό πρόβλημα.Δεν θα μπορούσαν να μείνουν στη Σαντορίνη για έναν ολόκληρο χρόνο μελετώντας τα βακτήρια . Ήταν τότε που οι υπεύθυνοι του προγράμματος αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά της περιοχής. Αμέσως, ο διευθυντής του γυμνασίου της Σαντορίνης άρχισε να ασχολείται με αυτή την προσπάθεια και έτσι ξεκίνησε μια επιστημονική εκπαιδευτική εργασία .

Οι μαθητές γυμνασίου ήταν υπεύθυνοι για την αποστολή της NASA και βοήθησαν στην μηνιαία συλλογή δειγμάτων για μελέτη. Κάθε μήνα 5 παιδιά από το σχολείο έπρεπε να συλλέγουν δείγματα των βακτηρίων σε δοκιμαστικούς σωλήνες, να μετράνε την θερμοκρασία του νερού, να μετράνε το PH του νερού και έγραφαν εκθέσεις στη NASA , σχετικά με τις καιρικές συνθήκες υπό τις οποίες τα βακτήρια είχαν συλλεχθεί.

Λόγω της συμβολής τους, η Ελλάδα εξελέγη από τη NASA μεταξύ 23 άλλων χωρών, ως ο τόπος που φιλοξένησε την παρουσίαση"Ο άνθρωπος στο Διάστημα" που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη τον Μάιο,του2000. Η σύμβαση αυτή υποστηρίχθηκε από το πρώτο τμήμα της Φυσιολογίας και Διαστημικής Έρευνας , της NASA .

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου