Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ανθρώπινη αποστολή στον Άρη σχεδιάζει η NASA

   
Eργασίες για την εξεύρεση ενός μικρού αστεροειδούς, ο οποίος θα μπορούσε να μετατοπιστεί σε τροχιά κοντά στο φεγγάρι ώστε να χρησιμοποιηθεί από τους αστροναύτες ως ένα βήμα για μια ενδεχόμενη αποστολή στον Άρη ξεκινά η NASA, ύστερα από αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Το πρόγραμμα, βάσει του οποίου οι αστροναύτες θα μπορούσαν να επισκεφτούν έναν αστεροειδή το 2021, περιλαμβάνεται στο σχέδιο δαπανών για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, ύψους 17,7 εκατομμυρίων δολαρίων, για το οικονομικό έτος 2014.

«Η αποστολή αυτή μας επιτρέπει να αναπτύξουμε καλύτερα την τεχνολογία και τα συστήματά μας ώστε να μπορέσουμε να εξερευνήσουμε ακόμα πιο μακριά, σε μέρη που μέχρι τώρα η ανθρωπότητα είχε μόνο ονειρευτεί», δήλωσε ο διοικητής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Η NASA βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης μιας κάψουλας, η οποία θα μπορεί να μεταφέρει αστροναύτες πέρα από τα σύνορα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (400 χιλιόμετρα). Το σύστημα θα είναι σε θέση να ταξιδέψει στο φεγγάρι, σε αστεροειδείς και τελικά στον Άρη. Κάτι τέτοιο αποτελεί τον μακροπρόθεσμο στόχο του αμερικανικού ανθρώπινου διαστημικού προγράμματος.

«Πιστεύω ότι αυτή η αποστολή θα ανοίξει το δρόμο», δήλωσε ο διευθυντής του Διαστημικού Κέντρου, Μπομπ Καμπάνα. «Αναπτύσσουμε τις τεχνολογίες και τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε για να εξερευνήσουμε το διάστημα πέρα από τον πλανήτη Γη», επισήμανε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Στόχος του προγράμματος είναι να καταφέρουν οι επιστήμονες να θέσουν έναν αστεροειδή (πλάτους 7 έως 10 μέτρων) σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Οι αστροναύτες, τότε, θα είναι σε θέση να συλλέξουν δείγματα από την επιφάνεια τους αστεροειδούς για ανάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου