Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Το Curiosity στον Άρη. Ξεκινά η κατάκτηση του «κόκκινου πλανήτη»


Με επιτυχία προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη το ρομποτικό όχημα Curiosity, σύμφωνα με τη NASA. «Λάβαμε σήματα, τα πράγματα φαίνονται καλά», δήλωσε μέλος της αποστολής που ελέγχει το διαστημικό όχημα, λίγο πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα πλανήτη Άρη. Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη αποστολή στον «κόκκινο πλανήτη», η οποία κόστισε 2,5 δισ. δολάρια. Για τα επόμενα δύο χρόνια, το Curiosity θα αναζητά στον πλανήτη Άρη την ύπαρξη μικροσκοπικών οργανισμών.


Η διάρκειας επτά λεπτών διαδικασία, αποτελεί την δυσκολότερη προσεδάφιση μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος στον Κόκκινο Πλανήτη, εξ’ ου και ονομάστηκε «τα επτά λεπτά του τρόμου».




Πάντως το ρομποτικό ρόβερ άγγιξε την επιφάνεια του πλανήτη την ώρα που είχε προγραμματιστεί, έπειτα από ένα ταξίδι που διήρκεσε οκτώ μήνες, απασχόλησε 5.000 ανθρώπους και κόστισε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η αποστολή Mars Science Laboratory (MSL) ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 και προσεδαφίστηκε στον Άρη μετά από ένα ταξίδι 565 εκατομμυρίων χλμ.




Στόχος του Curiosity είναι να διεξάγει έρευνες για την ύπαρξη δομικών στοιχείων που να μαρτυρούν την ύπαρξη συνθηκών ικανών να έχουν καταστήσει δυνατή στο παρελθόν την ανάπτυξη ζωής, καθώς διαστημικά σκάφη σε τροχιά εντόπισαν ορυκτά και ιζήματα που δείχνουν πως στο παρελθόν πάνω στον πλανήτη υπήρχε νερό. Φυσικά απώτεροι στόχοι είναι η διερεύνηση του κλίματος και της γεωλογίας του πλανήτη, αφετέρου ο ενδεχόμενος σχεδιασμός επανδρωμένης αποστολής.


Με τη φωνή του «Κάπτεν Κερκ»
Ο ηθοποιός Ουίλιαμ Σάτνερ ήταν εκείνος που περιέγραψε την στιγμή της προσεδάφισης. Ο Σάτνερ έγινε γνωστός στον ρόλο του «Κάπτεν Κερκ», του κυβερνήτη του διαστημόπλοιου Εντερπράιζ στην τηλεοπτική σειρά Star Trek που άφησε εποχή και απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.

Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Άρη με ταχύτητα περίπου 20 χιλιάδων χλμ/ώρα. Ένας συνδυασμός συστημάτων - αλεξίπτωτα, ειδικά σχεδιασμένοι προωθητήρες κ.α. - που είναι ενσωματωμένα στο σκάφος βοήθησαν το Curiosity ώστε να προσεδαφιστεί όσο πιο «μαλακά» γίνεται για να μην υποστεί ζημιά κανένα από τα προηγμένα και υπερευαίσθητα όργανα που διαθέτει.


Το σύνθημα για την επιτυχή προσεδάφιση και τα πανηγύρια που ακολούθησαν έδωσε ο δορυφόρος Mars Odyssey που εγκαταστάθηκε σε ένα σημείο από το οποίο μπορούσε να παρακολουθεί τη διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή.

Το Curiosity είναι ένα μεγάλο τροχοφόρο το οποίο εξαιτίας του μεγέθους και των πολλών και πολύπλοκων συστημάτων του δεν μπορεί να τροφοδοτείται με ηλιακούς συλλέκτες όπως οι προκάτοχοί του. Βασίζεται σε μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων, παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούνται σε πολυετείς διαπλανητικές αποστολές και είναι ικανές να λειτουργούν αδιάκοπα για δεκαετίες. Είναι εξοπλισμένο με κάμερες, τοποθετημένες σε διάφορα σημεία ώστε να καταγράφουν εικόνες από πολλές πλευρές και γωνίες λήψης, αλλά και με πολλά όργανα όπως, για παράδειγμα, ένα λέιζερ που θα ανοίγει τρύπες στα βράχια από μακριά.

Οι αποστολές που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν με προορισμό τον κόκκινο πλανήτη ανέρχονται σε 40. Μόνο 14 από αυτές ήταν επιτυχείς. Το 1960, το ρωσικό διαστημόπλοιο «Marsnik» δεν κατάφερε να μπει σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το 1971, το πρώτο ρωσικό διαστημόπλοιο που κατάφερε να προσεδαφιστεί στον Άρη σταμάτησε να λειτουργεί 20 δευτερόλεπτα μετά, το 2003, εκτοξεύτηκαν δύο ρομπότ της NASA, το «Rover» και το «Opportunity», πέντε φορές μικρότερα από το «Curiosity».




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου