Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πρόβα Αρειανής εξερεύνησης

Το Curiosity, ο ρομποτικός εξερευνητής που βρίσκεται καθ' οδόν για τον Αρη, βρίσκεται στο μέσο του ταξιδιού του και αναμένεται να φθάσει στον κόκκινο πλανήτη σε 89 μέρες.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις δοκιμές που κάνει στην έρημο Μπέικερ στην Καλιφόρνια με μια ρέπλικα του Curiosity ώστε οι τεχνικοί και τα μέλη της αποστολής να είναι πανέτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει όταν το ρομπότ ακουμπήσει το έδαφος του Αρη και είναι έτοιμο να ξεκινήσει την εξερεύνηση.


Ο πυρηνικός εξερευνητής

Το Curiosity είναι ένα μεγάλο τροχοφόρο το οποίο εξαιτίας του μεγέθους και των πολλών και πολύπλοκων συστημάτων του δεν μπορεί να τροφοδοτείται με ηλιακούς συλλέκτες όπως οι προκάτοχοί του. Βασίζεται σε μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων, παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούνται σε πολυετείς διαπλανητικές αποστολές και είναι ικανές να λειτουργούν αδιάκοπα για δεκαετίες.

Είναι εξοπλισμένο με κάμερες, τοποθετημένες σε διάφορα σημεία ώστε να καταγράφουν εικόνες από πολλές πλευρές και γωνίες λήψεις, αλλά και με πολλά όργανα όπως, για παράδειγμα, ένα λέιζερ που θα ανοίγει τρύπες στα βράχια από μακριά.

Η αποστολή

Η αποστολή θα προσεδαφιστεί στον Κρατήρα Γκέιλ, μια γιγάντια τρύπα που σχηματίστηκε κατά την πρόσκρουση ενός αρχαίου αστεροειδή.  Το Όρος Σαρπ υψώνεται ακριβώς στο κέντρο του κρατήρα και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης του. Το βουνό των 5 χιλιομέτρων σχηματίστηκε από πετρώματα που έλιωσαν κατά την πρόσκρουση και αναπήδησαν όπως αναπηδά η επιφάνεια του νερού μετά την πτώση μιας σταγόνας.

Τα στρώματα από τα οποία αποτελείται το Όρος Σαρπ πιστεύεται ότι διατηρούν ένα αρχείο της γεωλογικής ιστορίας του Άρη εδώ και τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Δορυφόροι έχουν ανιχνεύσει κοντά στους πρόποδες ορυκτά που σχηματίζονται μόνο παρουσία νερού. Τα ορυκτά αυτά ίσως είναι υπολείμματα μιας λίμνης που γέμιζε κάποτε τον κρατήρα, ή θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί όταν η άμμος που μετέφερε ο άνεμος αντέδρασε με νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου