Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Αναζητούν ζευγάρι για ταξίδι 501 ημερών στον... Άρη!


Eναν άνδρα και μια γυναίκα -κατά προτίμηση ένα παντρεμένο ζευγάρι- για ένα ταξίδι 501 ημερών μετ' επιστροφής στον Άρη, σκοπεύει να να προσλάβει ένα μη κερδοσκοπiκό ίδρυμα στις ΗΠΑ.

Ο «εγκέφαλος» της αποστολής, Ντένις Τίτο, ένας πολυεκατομμυριούχος ο οποίος το 2001 κατέβαλε το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ταξίδι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δήλωσε ότι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τα έξοδα της αποστολής για δύο χρόνια, έως ότου ξεκινήσει η πλήρης ανάπτυξη των απαιτούμενων των συστημάτων και τεχνολογιών.

Το 2014 ένας νέος κομήτης θα απειλήσει τον πλανήτη Άρη


Ένας άγνωστος κομήτης περοστρέφεται γύρω τον γειτονικό πλανήτη 'Αρη και οι αστρονόμοι δεν αποκλείουν ακόμα και να πέσει πάνω του το 2014. Πρόκειται για τον κομήτη C/2013 A1, που ανακαλύφθηκε φέτος τον Ιανουάριο από το αστεροσκοπείο Σάιντινγκ Σπρινγκ της Αυστραλίας.


Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Κομήτης C/2013 A1 κίνδυνος πλανητικής καταστροφής στον Άρη!


Ρώσοι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι ο κομήτης C/2013 A1 θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη 20 δισεκατομμυρίων μεγατόνων και να ανοίξει έναν κρατήρα 500 χιλιόμετρα σε διάμετρο, αν χτυπήσει την επιφάνεια του Άρη τον Οκτώβριο του 2014.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ιδιωτικές επανδρωμένες πτήσεις στον πλανήτη Άρη


Ο πρώτος στον κόσμο διαστημικός τουρίστας και πολυεκατομμυριούχος Ντένις Τίτο σκοπεύει να αποστείλει επανδρωμένη πτήση στον Άρη το 2018.

Το ταξίδι στον Άρη μετ’ επιστροφής θα διαρκέσει 501 ημέρες, επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου, που δημοσίευσε την Πέμπτη η ΝΑΣΑ στην ιστοσελίδα της.


Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ταξίδι στον Αρη... χωρίς επιστροφή!


Ταξίδι στον Αρη... χωρίς επιστροφή προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον της ανθρωπότητας σε περίπτωση μαζικής καταστροφής της Γης.


Σε πρότασή τους που δημοσιεύεται στο Journal of Cosmology -το οποίο κάνει αφιέρωμα στον Κόκκινο Πλανήτη-, ο φυσικός στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Πολ Ντέβις, και ο γεωλόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Ντιρκ Σούλτζε-Μάκουτς, εξηγούν πως οι άνθρωποι μπορούν να φτάσουν στον Αρη νωρίτερα και ταχύτερα εάν παραιτηθούν από την προοπτική να επιστρέψουν στον μητρικό τους πλανήτη.

Το Curiosity στο Άρη ανακάλυψε θραύσμα άγνωστου μηχανισμού


Το ρομποτικό όχημα εξερεύνησης του Άρη Curiosity για μια ακόμα φορά ανακάλυψε στον Άρη ένα παράξενο αντικείμενο, που μοιάζει με εξάρτημα κάποιου μηχανισμού, το οποίο έχει κολλήσει σε πέτρα αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Voice of Russia.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

To Curiosity τρύπησε το εσωτερικό ενός εξωγήινου βράχου


Είναι πιθανότατα η πρώτη τεχνητή τρύπα στο Ηλιακό Σύστημα εκτός της Γης. Έχει πλάτος 2,4 εκατοστά και βάθος 6


Έξι ολόκληρους μήνες μετά την άφιξη του ρομπότ στον Άρη, οι μηχανικοί της NASA έκριναν ότι το Curiosity ήταν πια έτοιμο να βάλει μπρος το τρυπάνι του. Για πρώτη φορά στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, οι ερευνητές θα μπορέσουν να μελετήσουν δείγματα από το εσωτερικό ενός εξωγήινου βράχου.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Την πρώτη του τρύπα έσκαψε το «Curiosity» στον Άρη


Στο πλαίσιο μίας πρόβας τζενεράλε για την πρώτη σημαντική εκσκαφή που θα πραγματοποιήσει ο ρομποτικός γεωλόγος «Curiosity» στον Άρη, το όχημα της NASA έσκαψε την πρώτη του τρύπα σε αρειανό πέτρωμα.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Θόρυβος από τρυπάνι αναστατώνει για πρώτη φορά τον Άρη

H μύτη του τρυπανιού διακρίνεται εδώ να αγγίζει τον αρειανό βράχο (Πηγή: NASA/JPL-Caltech/MSSS/k.Kremmer, M. Di Lorenzo) 

Το ρομπότ Curiosity της ΝASA έβαλε επιτέλους μπρος το τρυπάνι του, με το οποίο θα εξετάσει για πρώτη φορά το εσωτερικό των πετρωμάτων του Άρη, και θα επιβεβαιώσει αν σχηματίστηκαν παρουσία νερού. Έπειτα από την ολοκλήρωση των ελέγχων, το περιστροφικό και κρουστικό δράπανο θα επιτρέψει τη συλλογή δειγμάτων που θα μεταφερθούν στο ενσωματωμένο εργαστήριο του ρομπότ.

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Κυλάει ο χρόνος το ίδιο γρήγορα στη Γη και στον Άρη;


Στην κλασσική θεωρία ο χρόνος όπως και ο χώρος θεωρούνταν απόλυτος. Πριν λοιπόν από τη δημοσίευση της Θεωρίας της Σχετικότητας, η απάντηση θα ήταν κατηγορηματική: ο χρόνος κυλάει εξίσου γρήγορα και στους δύο πλανήτες.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά γιατί –σύμφωνα με την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας– ο ρυθμός με τον οποίο «τρέχει» ένα ρολόι εξαρτάται από το βαρυτικό πεδίο μέσα στο οποίο βρίσκεται, όπως επίσης και από την απόστασή του από τη συσσώρευση ύλης η οποία προκαλεί το πεδίο. Έτσι, όσο ισχυρότερο είναι ένα πεδίο τόσο πιο αργό είναι το ρολόι.