Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Bέντερ: "Τα μικρόβια ζουν και βασιλεύουν στο υπέδαφος του Άρη"!


Σίγουρος για την ανακάλυψη ζωής στον Άρη είναι ο Κρεγκ Βέντερ, ο ερευνητής που δημιούργησε το πρώτο συνθετικό γονιδίωμα.

«Σίγουρα θα υπάρχουν και εκεί μορφές ζωής που βασίζονται στο DNA» είπε ο Αμερικανός βιολόγος σε συνέδριο Υγείας που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα το περιοδικό Wired.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Δείγματα από την επιφάνεια του Άρη θα ήθελε να φέρει στη Γη η Κίνα


Κινεζική αποστολή θα μπορούσε να συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια του Άρη και να τα φέρει πίσω στη Γη γύρω στο 2030, δήλωσε αξιωματούχος του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της Κίνας.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ένα "λαμπερό αντικείμενο" εντόπισε στον Άρη το Curiosity


Το ρομποτικό σκάφος Curiosity ανακάλυψε ένα "λαμπερό αντικείμενο" στο έδαφος του Άρη, το οποίο όμως ενδέχεται να μην είναι παρά ένα κομμάτι του ίδιου που έχει σπάσει, όπως έγινε γνωστό από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Μυστήριο με σχηματισμούς στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη


Ένα από τα μυστήρια που περιβάλλει τον Κόκκινο Πλανήτη είναι η περιοδική εμφάνιση και η εξαφάνιση κάποιων περίεργων μαύρων αντικειμένων στην επιφάνειά του.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ασυνήθιστη καλοκαιρία απολαμβάνει το Curiosity στον Άρη


Παρόλο που η άνοιξη δεν έχει έρθει ακόμα στο νότιο ημισφαίριο του Άρη, στην περιοχή όπου έχει προσεδαφιστεί το ρομπότ Curiosity επικρατεί ένας ασυνήθιστος καύσωνας, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει τα απογεύματα μέχρι τους 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μηδέν.

«Είναι έκπληξη να βλέπουμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες» σχολίασε ο Φελίπε Γκόμεζ του Κέντρου Αστροβιολογίας της Μαδρίτης.

«Αν αυτή η τάση συνεχιστεί και το καλοκαίρι, δεν αποκλείεται να δούμε θερμοκρασίες ακόμα και της τάξης των 20 βαθμών. [...] Στη διάρκεια της μέρας, οι θερμοκρασίες ίσως είναι αρκετά υψηλές για να επιτρέπουν την ύπαρξη υγρού νερού σε συστηματική βάση» επισήμανε.

Στον Αρη τα αρχαία χρόνια έτρεχαν ποτάμια


Δίκτυο απο αρχαία ρυάκια εντόπισε στην επιφάνεια του Αρη το διαστημικό όχημα Curiosity της NASA, που βρίσκεται στον μακρινό πλανήτη εδώ και επτά εβδομάδες. Οι επιστήμονες αναλύοντας τα στοιχέια που έστειλε το όχημα, μιλούν για ενδείξεις ότι κάποτε έτρεχε νερό στον πλανήτη, γεγονός που επιβεβαιώνει προηγούμενες ανάλογες εκτιμήσεις. Οι φωτογραφίες του Curiosity δείχνουν καθαρά κροκαλοπαγή πετρώματα που αποτελούνται από χαλίκια και άμμο.