Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Περίεργο νεφέλωμα στον 'Αρη !

Ένα περίεργο νεφέλωμα εντόπισαν οι επιστήμονες στον πλανήτη Άρη.

Το φαινόμενο που παρατηρήθηκε την 21η Μαρτίου το βράδυ (για την Αμερική) έχει, όπως ήταν φυσικό, τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων γιατί είναι η πρώτη φορά που καταγράφετε ένα "Φυσικό" φαινόμενο στον κόκκινο πλανήτη. 

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

«Φτηνός» τουρισμός στον Αρη


Ενας επιχειρηματίας αλλά και οραματιστής διαστημικών (και άλλων προηγμένων) τεχνολογιών υποστηρίζει ότι σύντομα θα κατασκευαστούν σκάφη που θα μεταφέρουν στον Αρη τουρίστες και μάλιστα με σχετικά χαμηλό εισιτήριο.


Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Παρά την αποχώρηση της NASA, η Ευρώπη επιμένει στο ExoMars

Παρά την ανακοίνωση της NASA ότι δεν έχει τα χρήματα να συμμετάσχει στη διπλή αποστολή ExoMars, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA αποφάσισε να υλοποιήσει μόνη της το φιλόδοξο σχέδιο για την ανίχνευση σημείων ζωής στον Άρη.

Το ευρω-αμερικανικό πρόγραμμα ExoMars προέβλεπε την εκτόξευση ενός δορυφόρου το 2016, ο οποίος θα απελευθέρωνε ένα στατικό ρομπότ για μετρήσεις στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Hellas Planitia: Η Hellas του πλανήτη Άρη!

Την πεποίθηση ότι ο Άρης διέθετε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, εκφράζουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες.

Μία τέτοια περιοχή εντόπισαν αμερικανοί ερευνητές του Planetary Science Institute της Tucson κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατάρτιση γεωλογικών χαρτών του κόκκινου πλανήτη. Τα ιζηματογενή πετρώματα που ανακάλυψαν βρίσκονται στην Hellas του πλανήτη Άρη!

Ανεμοστρόβιλος στον Άρη φωτογραφήθηκε από δορυφόρο της NASA

Ενα εντυπωσιακό φαινόμενο κατέγραψε με την κάμερά του ο δορυφόρος MRO που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη και τον μελετά. Φωτογράφισε ένα ανεμοστρόβιλο που δημιούργησε μια στήλη άμμου η οποία είχε ύψος ένα χιλιόμετρο από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Οι ειδικοί έδωσαν στον εντυπωσιακό ανεμοστρόβιλο τον χαρακτηρισμό «λευκό φίδι».

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

O Άρης λάμπει καθώς φτάνει στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη για το 2012

Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι οι καταλληλότεροι μήνες για την παρατήρηση του Άρη το 2012, καθώς ο πλανήτης βρίσκεται αυτό το διάστημα στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη για το 2012.

Το Σάββατο 3 Μαρτίου ο Άρης βρέθηκε σε αντίθεση, δηλαδή στην αντίθετη πλευρά της Γης σε σχέση με τον Ήλιο. Η Γη βρέθηκε έτσι ακριβώς ανάμεσα στον Άρη και τον Ήλιο και ο γειτονικός πλανήτης απείχε εκείνη την ημέρα μόλις 62,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Αστεροειδής εξαφάνισε το μαγνητικό πεδίο του Άρη


Η τρομακτική σύγκρουση δημιούργησε κρατήρα με βάθος 9 χλμ!
 
Πριν από 4 δις έτη ο Αρης διέθετε μαγνητικό πεδίο παρόμοιο με εκείνο της Γης. Κάτι όμως προκάλεσε την «απενεργοποίησή» του αφήνοντας τον  πλανήτη απροστάτευτο στην καταστροφική ακτινοβολία του Ήλιου. Αμερικανοί επιστήμονες ρίχνουν στο τραπέζι μια νέα θεωρία σύμφωνα με την οποία το μαγνητικό πεδίο του Αρη είχε τη τύχη των... δεινοσαύρων στη Γη, το εξαφάνισε ένας γιγάντιος αστεροειδής που προσέκρουσε στον κόκκινο πλανήτη.



Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Νέα ίχνη αρχαίου ωκεανού στον Άρη ανακάλυψαν οι Ευρωπαίοι...

Το σκάφος Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), ανακάλυψε νέα στοιχεία ότι πιθανότατα ένας ωκεανός νερού κάλυπτε μεγάλα τμήματα της επιφάνειας του Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Το σκάφος, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη από το 2003, εντόπισε γεωλογικά ιζήματα στις βόρειες πεδιάδες του «κόκκινου πλανήτη», που παραπέμπουν σε ..ωκεάνιο βυθό. Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί οπτικές ενδείξεις για την ύπαρξη αρχαίων ακτογραμμών.