Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Το μεθάνιο του Viking - υπάρχει ζωή στον Άρη;

20 Ιουλίου, 1976. Ο Gilbert Levin κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, στον Άρη, οι διαστημικές συσκευές του διαστημοπλοίου Viking ανεσκάψανε λίγο χώμα και το ανέμειξαν με θρεπτικές ουσίες μαρκαρισμένες με άνθρακα 14. Οι επιστήμονες της αποστολής συμφώνησαν όλοι πως εάν τα όργανα του Levin στην άκατο ανίχνευαν εκπομπές μεθανίου με άνθρακα 14 από το χώμα, τότε θα έπρεπε να υπάρχει ζωή στον Άρη. (Εάν στο χώμα υπήρχαν μικροοργανισμοί που κατανάλωναν τα θρεπτικά συστατικά με τον άνθρακα 14, τότε θα απελευθέρωναν ως προϊόν του μεταβολισμού τους μεθάνιο, που θα περιείχε τον άνθρακα 14. Τέτοιο μεθάνιο θα μπορούσε να παραχθεί μόνο από ζωντανούς οργανισμούς και όχι από ανόργανες διαδικασίες κι έτσι θα αποδεικνυόταν η ύπαρξη ζωής).

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ο Άρης είναι πιο «φιλόξενος» από τη Γη!!!

Επιστημονική ομάδα στην Αυστραλία παρουσίασε μια ανατρεπτική μελέτη στην οποία αναφέρεται ότι ο Άρης όχι μόνο διαθέτει συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής αλλά είναι πιο «φιλόξενος» από ό,τι η Γη, τουλάχιστον σε επίπεδο μικροβιακής ζωής. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα περισσότερα σημεία που μπορούν να υποστηρίξουν την παρουσία ζωής στον κόκκινο πλανήτη βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Τι είναι αυτές οι λωρίδες στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη;

Το ρομπότ Opportunity που βρίσκεται στην επιφάνεια του "κόκκινου πλανήτη", έκανε μία ιδιαιτέρως σημαντική ανακάλυψη, αφού καθώς εξερευνούσε τον Άρη, "σκόνταψε" πάνω σους μακρόστενους σχηματισμούς που βλέπετε στην φωτογραφία, και θυμίζουν έντονα τις λωρίδες διαγράμμιση στους δρόμους των πόλεων!

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αποστολές στον Άρη

Όλες οι προσπάθειες της Γης να φτάσει στον Άρη, σε ένα εντυπωσιακό διάγραμμα.
 
Το ήξερες ότι ως ανθρωπότητα έχουμε προσγειωθεί 6 φορές στον Άρη; ΟΚ, ίσως το ήξερες, αλλά το πόσες αποστολές έχουμε στείλει στον κόκκινο πλανήτη; Και για να το κάνω πιο ενδιαφέρον, πόσες από αυτές ήταν από τη Σοβιετική Ένωση και πόσες από τις ΗΠΑ;
 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011